preloader
01.01.2019

LIJEČENJE HIV-A MATIČNIM ĆELIJAMA

Prva žena, a ukupno treća osoba na svijetu, je izliječena od AIDS-a i to uz pomoć matičnih ćelija iz pupčanika.

U pitanju je sredovječna pacijentica miješane rase, koja je matičnim ćelijama iz krvi pupčanika liječena od akutne mijeloidne leukemije, oblika raka koji se formira u ćelijama koje formiraju krv u koštanoj srži. Pacijentica se nalazi u remisiji te je izliječena od virusa 14 mjeseci.

Ova pacijentica je dio veće studije, u kojoj će ukupno 25 pacijenata biti liječeno na isti način i primiće matične ćelije osoba sa specifičnom genskom mutacijom, a koji nemaju receptore koje virus koristi kako bi inficirao ćelije. Očekuje se da će potom razviti imuni sistem koji je otporan na HIV.

01.01.2019

DANIELOVA PRIČA

Fulvio i Paola su roditelji Daniela, dječaka kojem je nakon rođenja dijagnostifikovana dječja cerebralna paraliza. Odmah su tražili mogućnost izlječenja u savremenoj medicini. Informisani su o prednostima matičnih ćelija, posebno onih koje potiču iz krvi pupčane vrpce.
Do danas postoji nekoliko studija pomoću hematopoetskih i mezenhimalnih ćelija kako bi se pronašao lijek za različite bolesti. Od neuroloških bolesti poput cerebralne paralize i autizma, do autoimunih bolesti poput dijabetesa ili multiple skleroze.
Stoga su odlučili pohraniti matične ćelije svojih drugo dvoje djece, u SSCB, Švicarskoj banci matičnih ćelija. U 2019. godini, nakon višegodišnjeg kontakta sa Univerzitetom Duke u Houstonu, bilo je moguće izvršiti transplantaciju matičnih ćelija koje mu je donirala njegova rođena sestra.
Kao što se često događa između bližih krvnih srodnika, kompatibilnost je bila 100%.
Daniele je već postigao veliki napredak, donijevši neizmjernu sreću svojoj porodici. Njegovi roditelji odlučili su se osloniti na modernu medicinu a posebno na medicinski tim u SSCBu.
Odlučili su učiniti sve što mogu kako bi Danielu obezbijedili bolji i kvalitetniji život.

01.08.2018

NIKOLASOVA PRIČA

Nacionalna agencija za zaštitu zdravlja u Americi, Center for Disease Control and Prevention (CDC) aprila 2018. godine objavila je nova saznanja o autizmu. Prema posljednjim istraživanjima, autizam pogađa jedno od pedeset devetoro djece. Od trideset sedam dječaka jedno će oboljeti od autizma, dok se kod djevojčica on javlja mnogo rijeđe – jednom u sto pedeset slučajeva. Nikolasu, osmogodišnjem dječaku iz Gruzije autizam je dijagnostifikovan kada je imao dvije godine. Njegovi roditelji su sačuvali njegove matične ćelije, jer su vjerovali u njihovu dobrobit. Nakon dijagnoze autizma, Nikolas je podvrgnut terapiji ABA terapiji, intenzivnom programu obuke koji je razvijen kako bi unaprijedio životne i socijalne vještine djece sa autizmom. Ipak, ova terapija je kod Nikolasa dala vrlo malo rezultata. Godine 2016. Nikolasovi roditelji su kontaktirali banku matičnih ćelija u Gruziji sa željom da se autizam njihovog sina liječi matičnim ćelijama. Liječenje je započeto u klinici Mardeleishvili Medical Center u Tibilisiju, koja je do tad imala iskustva samo sa liječenjem povreda kičme matičnim ćelijama. Već nakon prva dva tretmana, NIkolas je pokazao značajne napretke. Sada on pohađa regularnu školu, umije da čita, piše, rješava aritmetičke probleme i više ne pokazuje znake agresije i socijalne isključenosti. Njegovi roditelji su sretni jer su donijeli ispravnu odluku da sačuvaju matične ćelije svoga sina
https://parentsguidecordblood.org/en/news/nicoloz-story-autism-treatment-intrathecal-injection-autologous-cord-blood

01.04.2018

AUTIZAM I MATIČNE ĆELIJE

Godine 2014. Duke univerzitet iz Sjedinjenih Američkih Država objavio je prvu od nekoliko serija istraživanja u kojoj se ispituje liječenje autizma matičnim ćelijama. Do ovog saznanja je došla porodica Dej Singa iz Kolkote u Indiji, čijem sinu Apartimu je 2016. godine dijagnostifikovan autizam. Iako je istraživanje Duke univerziteta još uvijek bilo u pilot fazi, ispitanici su pokazali značajno poboljšanje socijalnih vještina, razvoja govora i smanjenje obrazaca ponašanja karakterističnih za osobe koje boluju od autizma. Ohrabrena ovim rezultatima, porodica malenog Apartima je bila sretna jer je sačuvala njegove matične ćelije odmah nakon rođenja. Njegovi roditelji su zatražili da budu dio novog istraživanja u Americi koje je otpočelo u julu 2017. godine. Devet mjeseci nakon istraživanja i terapije sopstvenim matičnim ćelijama Apartimov otac ističe da vidi brojne pozitivne promjene na svom sinu, znaci autizma gotovo da su nestali - on sada uspješno komunicira, rado se druži sa vršnjacima, a počeo je i da ide u školu. Dr Joane Kurcberg, vodeći istraživač Duke univerziteta u Americi ističe: “Još uvijek postoji mnogo toga što treba da se ispita u kliničkim studijama da bismo potvrdili uticaj matičnih ćelija na liječenje autizma, ali ipak i ovi dosadašnji razultati nam govore da možemo biti optimistični po tom pitanju.”
https://parentsguidecordblood.org/en/news/apratim-gets-cord-blood-therapy-autism

01.06.2017

LIJEČENJE SOPSTVENIM I DONORSKIM MATIČNIM ĆELIJAMA

Dječaku iz Indije, sa pet mjeseci je dijagnostikovana E-beta talasemija, bolest zbog koje mnoga djeca ne dožive desetu godinu. Jedini lijek za ovu bolest su matične ćelije. Nakon dijagnoze, cijela porodica se podvrgla testiranju matičnih ćelija iz koštane srži, kako bi za dječaka Moinama pronašli idealnog donora. Nažalost, niko nije u potpunosti odgovarao. Zbog toga su se njegovi roditelji odlučili na drugu trudnoću, a nakon rođenja Moinamove sestre prikupljene su matične ćelije iz pupčanika koje su u potpunosti odgovarale Moinamu. Dječak je podvrgnut seriji tretmana u kojima su kombinovane matične ćelije iz pupčanike njegove sestre i matične ćelije iz koštane srži i zahvaljujući njima Moinam je sada zdrav i veseo dvanaestogodišnji dječak.
https://parentsguidecordblood.org/en/news/moinams-story

01.01.2017

NAJMLAĐI PACIJENT U KANADI

Izvedena eksperimentalna procedura liječenja hipoksične ishemične encelofalopatije (HIE) matičnim ćelijama na tek rođenom pacijentu Džeku Pankracu (Jack Pankratz) u bolnici Mount Sinai Hospital u Torontu. Sa svojih tek dvanaest dana starosti, Džek je postao najmlađa osoba koja je podvrgnuta tretmanu liječenja matičnim ćelijama u Kanadi i jedna od prvih u svijetu kojoj je matičnim ćelijama liječena hipoksična ishemična encelofalopatija. Zahvaljući tretmanima svojim matičnim ćelijama prikupljenim odmah nakon rođenja, Džekov napredak iznenadio je mnoge doktore. U naučnim i medicinskim krugovima procjenjuje se da će matične ćelije otvoriti jednu sasvim novu eru u liječenju hipoksične encelofalopatije, autizma i mnogih drugih poremećaja mozga.
https://parentsguidecordblood.org/en/news/stem-cells-work-wonders-baby

01.06.2016

MULTIPLE SKLEROZA I MATIČNE ĆELIJE

24 pacijanta oboljelih od multiple skleroze su podvrgnuta rizičnoj proceduri koja je podrazumjeva potpunu destrukciju, a zatim naknadnu regeneraciju imunog sistema uz pomoć terapije matičnim ćelijama. 23 pacijenta pokazuju znake potpunog oporavka, dok je jedan pacijent preminuo tokom terapije.

01.09.2014

OVO NIJE PRIČA O NADI, NEGO O ŽIVOTNOJ ŠANSI

Adrianu je dijagnostifikovana cerebralna paraliza po rođenju. On danas koristi obje ruke i koristi hodalicu, ali postoji šansa da će hodati samostalno.
Infektivno oboljenje (citomegalovirusna infekcija) kod majke u toku posljednjih nedjelja trudnoće je glavni razlog Adrianove dijagnoze. Njemu je od rođenja cijela desna strana bila nepokretna, ali se njegovi roditelji nisu predali. Povukli su matične ćelije Adrianovog starijeg brata iz Swiss Stem Cell Biotech (SSCB), i u saradnji sa dr Albertini stupili u kontakt sa Univerzitetskom bolnicom Monterrey u Meksiku.
Prvi rezultati su se pokazali već nakon jednog mjeseca od prve terapije matičnim ćelijama. Ukrućenost svih ekstremiteta je popustila, vizualne smetnje u desnom oku su nestale, a Adriano može samostalno okrenuti glavu u desnu stranu.

01.08.2013

KAD JE NEMOGUĆE-MOGUĆE

Dr John Wagner je uradio prvu terapiju matičnim ćelijama iz krvi pupčanika kod djeteta koje je imalo leukemiju i bilo zaraženo HIV virusom. Primjenjene su matične ćelije od donora koji ima rijetku genetičku mutaciju koja pokazuje otpor prema HIV virusu. Dr Wagner vodi transplantacioni program na Univerzitetu u Minesoti.

01.07.2013

OTKRIĆE IZ JAPANA

Naučnici u Japanu su kreirali tkivo ljudske jetre od matičnih ćelija. Ovo otkriće moglo bi da riješi stalan problem nedostatka organa za doniranje.

01.01.2013

MATIČNE ĆELIJE I DIJABETES TIP1

Dr Maria Craig, dečiji endokrinolog u dečijoj bolnici u Sidneju u Autraliji je pokrenula prvo kliničko istraživanje, u kome se vrši autologna primjena matičnih ćelija iz krvi pupčanika u terapiji djece sa dijabetesom tip 1. Prethodna studija koju je započeo dr Michale Haller sa Univerziteta na Floridi 2007. godine, je pokazala da je djeci poslije terapije matičnim ćelijama bilo potrebno manje insulina, ali samo privremeno. Vjeruje se da će ova studija pomoći i pokazati da primjena matičnih ćelija može da dovede do sprječavanja autoimunih procesa koji dovode do pojave dijabetesa tip 1.

01.08.2012

DR CHEZ I AUTIZAM

Dr Michael Chez, direktor pedijatrijske neuorologije na Insistutu u Sakramentu (The Sutter Neuroscience Institute in Sacramento) je vođa prve kliničke studije koja se bavi terapijom djece oboljele od autizma, njihovim matičnim ćelijama iz krvi pupčanika.

01.02.2012

OBNAVLJANJE SRČANOG TKIVA

Naučnici u Cedars-Sina i Medicinskom centru i Džon Hopkins Univerzitetu su objavili rezultate kliničke studije u kojoj su matične ćelije odrasle osobe ekstraktovane nakon infarkta. Matične ćelije su uzgajane u laboratorijskim uslovima i nakon toga vraćene u pacijentovo srce. U prvom prikazanom slučaju terapijske regeneracije, liječenjem je smanjen ožiljak i obnovljeno srčano tkivo.

09.11.2011

VATIKAN PROMOVIŠE LIJEČENJE MATIČNIM ĆELIJAMA

U Vatikanu održan sastanak na međunarodnom nivou pod nazivom "Zrele matične ćelije, ključ za budućnost zdravlja i izlječenje cijelog čovječanstva", na kojem su učestvovali političari, biskupi, ambasadori, stručnjaci i istraživači. "Istraživanje vezano za zrele matične ćelije omogućava ublažavanje ljudske patnje uz podsticanje sposobnosti ljudskog organizma za izlječenje i ono prije svega omogućava da se to postigne bez uništavanja bilo kog ljudskog života", izjavila je Robin L. Smit, predsjednica američke biofarmaceutske kompanije "NeoStem".
Niti jedna od tri vodeće monoteističke religije, rimokatolička, pravoslavna i islam, ne protive se upotrebi matičnih ćelija. Naprotiv, podržavaju uzimanje i čuvanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce u svrhu liječenja i ozdravljenja. “Ukoliko matične ćelije koriste jednom biću, a ne štete drugom onda nema nikakve prepreke za njihovo korištenje”, izvor iz fetve iz Saudijske Arabije.

01.03.2011

MATIČNE ĆELIJE I TRAUMATSKE POVREDE MOZGA

Dr Charles S. Cox Jr. i njegove kolege su objavili svoje rezultate u američkom stručnom časopisu Neurogirurgija (Journal Neurosurgery), u kome navode veoma ohrabrujuće rezultate kada je u pitanju terapija traumatskih povreda mozga kod djece (glavni uzork smrti kod djece), njihovim matičnim ćelijama sačuvanim u trenutku porođaja. Dr Cox je neurohirurg koji je na čelu odjeljenja koje se bavi traumatskim povredama kod djece, na Univerzitetu u Hjustonu, SAD. On vodi i kliničku studiju koja obuhvata djecu sa traumatskim povredama mozga koja primaju sopstvene matične ćelije iz krvi pupčanika.

01.10.2007

RIJETKE BOLESTI I MATIČNE ĆELIJE

Jake Liao je bio prvo dijete koje je dobilo matične ćelije od svog rođaka, kako bi bila izvršena terapija rijetke i fatalne bolesit kože, koja se zove bulozna epidermoliza. (Epidermolisys bulosa, EB). Tim naučnika na Univerzitetu u Minesoti, pod vodstvom dr Jakub Tolar-a je otkrio da matične ćelije iz krvi pupčanika mogu da nauče tijelo da proizvodi proteine kože koji mu nedostaju.

01.10.2007

USPJEŠNOST TIMA SA DUKE UNIVERZITETA

Abby Pell je bila prvo dijete koje je primilo sopstvene matične ćelije iz krvi pupčanika, u okviru eksperimentalne terapije povrede mozga, koja je nastala kao posljedica nedostatka kiseonika na porođaju. Njena majka se složila da procedura bude obavljena da Duke Univerzitetu, pod vodstvom dr Kurzberg.

01.04.2004

MATIČNE ĆELIJE U LEČENJU MEDULOBLASTOMA

Adrej je imao samo šest meseci kada je postao prvo dijete, koje je primilo sopstvene matične ćelije iz krvi pupčanika, kako bi se izliječio od malignog tumora mozga, meduloblastoma. Njegove matične ćelije su bile sačuvane u banci Eurocord iz Slovačke, a terapija je obavljena u Univerzitetskoj dečijoj bolnici u Bratislavi.

01.04.2001

JESSE – JEDNA OD PRVIH DJEVOJČICA SPAŠENIH ZAHVALJUJUĆI PRAVOJ ODLUCI

Ubrzo poslije rođenja, Jesse je postavljena dijagnoza tumora oka, koji je „napao“ oba oka i kičmenu moždinu. Terapija matičnim ćelijama iz krvi pupčanika je obavljena u bolnici u Torontu u Kanadi, a upotrebljene su njene matične ćelije iz krvi pupčanika, koje su njeni roditelji sačuvali u Insception Lifebank. Jesse je bila jedno od prve djece koje je spašeno zahvaljujući sopstvenim matičnim ćelijama koje su roditelji sačuvali u privatnoj banci.

01.11.1997

UMNOŽAVANJE MATIČNIH ĆELIJA PRIJE TRANSPLANTACIJE

Stephen Sprague je bio prva odrasla osoba koja je dobila transplantat matičnih ćelija iz krvi pupčanika, koje su bile umnožene u laboratoriji prije terapije. Njega je od hronične mijeloidne leukemije liječio dr Anrew Pecora u Hackensack Medicinskom Centru u SAD.

01.02.1995

PRVA TRANSPLANTACIJA MATIČNIH ĆELIJA KOD ODRASLOG PACIJENTA

Dr Mary Laughlin je obavila prvu transplantaciju matičnih ćelija iz krvi pupčanika u terapiji leukemije kod odraslog pacijenta. Doktorka je tada bila na Duke Univerzitetu, ali je, da bi pronašla adekvatan transplantacioni program, otišla na Univerzitet u Virdžiniji. (The Clevelend Cord Blood Center).

01.05.1993

MATIČNE ĆELIJE NESRODNOG DONORA

Mitch Santa je postao prva osoba koja je primila matične ćelije iz krvi pupčanika nesrodnog donora, kada je imao manje od dvije godine. Izliječen je od akutne leukemije zahvaljujući matičnim ćelijama iz krvi pupčanika, koje su pripadale bebi čiji su roditelji donirali ćelije američkom centru, NY Blood Center. Transplantaciju je obavila dr Kurzberg na američkom Duke Univerzitetu.

01.05.1989

PRVA TRANSPLANTACIJA MATIČNIH ĆELIJA IZ KRVI PUPČANIKA

Obavljena je prva transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika. Matthew Farrow iz Sjeverne Karoline, SAD, je tada imao pet godina i bolovao je od Fankonijeve anemije. On je liječen matičnim ćelijama iz krvi pupčanika, koje su uzete kada je njegova mlađa sestra dolazila na svijet. Američki naučnik koji je sačuvao te matične ćelije je dr Hal Broxmeyer. Transplantaciju je obavila dr Eliane Gluckman u bolnici Saint-Lois u Parizu. Matt je danas oženjen i ima djecu.

Trudna si?

Prijavi se za edukativne informacije i posebne ponude, samo za Tebe!