Blog

KORONA U TRUDNOĆI

Bitno je navesti da koronavirus COVID-19 nije virus gripa. U toku trudnoće, dešavaju se promene u imunom sistemu koje sprečavaju majčino telo da bebu doživljava kao strano telo. Međutim, ove promene dovode i do slabljenja majčinog imuniteta u borbi protiv bolesti.

Detaljnije

Saopštenje SSCB-a vezano za CryoSave

Dragi roditelji, Razumemo vašu zabrinutost nakon incidenta koji je poslednjih dana pogodio privatnu banku koja se bavila uslugom čuvanja matičnih ćelija. Ovim putem želimo da vas obavestimo da SSCB-Swiss Stem Cell Biotech nije ni na koji način povezana sa ovim događajima i pomenutom bankom matičnih ćelija...

Detaljnije

Svetski dan krvi pupčanika

Svetski dan krvi započeo je iz potrebe za širenjem edukacije vezane za krv iz pupčanika . Svet medicine brzo se menja. Godine 1988. dogodio se važan događaj koji će zauvek promeniti način na koji gledamo naša tela i proces rodjenja. Događaj je bio transplantacija matičnih ćelija krvi iz pupčanika koju je uradila dr Eliane Gluckman u Francuskoj. Spasila je život dečaka koji se borio s Fanconijevom anemijom.

Detaljnije

Kako se čuvaju matične ćelije – U poseti Švajcarskoj banci matičnih ćelija

Izlišno je govoriti o značaju čuvanja matičnih ćelija sada kada gotovo svakodnevno u naučnim i medijskim krugovima svedočimo nekom novom dostignuću ostvarenom na ovom polju. Iako u društvu još uvek postoje osobe koje su skeptične prema ovoj grani regenerativne medicine i primeni ćelijske terapije, sve je više roditelja koji se, potkrepljeni naučnim dokazima, odlučuju da na porođaju sačuvaju matične ćelije iz pupčanika svoje bebe i na taj način im obezbede sigurnu i zdravu budućnost.

Detaljnije

SRPASTA ANEMIJA – VAŽNO JE ZNATI

Šta je to srpasta anemija? Srpasta anemija je grupa naslednih poremećaja crvenih krvnih ćelija, poznatih kao hemoglobinopatije. Najčešći simptomi srpaste anemije su ponavljajući bol, oštećenje organa i infekcije. Ove simptome uzrokuju izmenjene crvene krvne ćelije koje su u obliku srpa, što prouzrokuje otežan prolaz ćelija kroz krvne sudove i začepljenje istih. Druge komplikacije ove anemije su akutni koronarni sindrom i neurološke komplikacije kao što je moždani udar.

Detaljnije

Dečak iz Srbije matičnim ćelijama pobedio cerebralnu paralizu

Zbog cerebralne paralize Rade Šijak (11) iz Kovilja nije imao detinjstvo kao njegovi vršnjaci, ali njegovi prvi samostalni koraci dokaz su da su čuda, ipak, moguća. Rade je prvi put, pomalo nesigurno, stao na svoje noge lane, posle prve terapije matičnim ćelijama u Kijevu, a ovog septembra, kad je krenuo u peti razred redovne škole, prvi put je u učionicu ušao svojim nogama, pun ponosa, srećan što ga svi drugari gledaju, pišu Novosti.

Detaljnije

Roditelji pažnja! Samo banke sa Fact NetCord akreditacijom će moći da čuvaju matične ćelije vaše bebe

Nedavno je usvojen novi Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima, koji, između ostalog propisuje i koje sve standarde moraju da ispunjavaju banke matičnih ćelija koje posluju u Srbiji. Ovi propisu su, naime, doneti kako bi roditeljima pružali najviši stepen sigurnosti, ali i kako bi se uskladili sa već postojećim propisima koji važe u zemljama Evropske Unije. Prema novom Zakonu, u Srbiji će moći da posluju samo banke koje imaju prestižnu Fact NetCord akreditaciju.

Detaljnije

Uvedeni viši standardi za banke matičnih ćelija u Srbiji

Sve banke matičnih ćelija koje posluju u Srbiji moraće da se usklade sa najnovijim propisima koje je izdala Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja, što podrazumeva i da moraju da poseduju NetCord-FACT sertifikat. To se navodi u obaveštenju Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, koje je prosleđeno na adrese banaka matičnih ćelija u Srbiji, a u koje je agencija Beta imala uvid.

Detaljnije

Srbin na putu da matičnim ćelijama zaustavi Parkinsonovu bolest

U vreme kada se intenzivno traga za lekovima za teške i neizlečive bolesti, otkriće našeg mladog naučnika dr Vukašina Jovanovića (29) iz Prizrena, izazvalo je veliku pažnju svetske stručne javnosti! Njegovo otkriće nove uloge proteina Bmp5 i Bmp7 u razvoju dopaminskih neurona, značajno će doprineti lečenju Parkinsonove bolesti uz pomoć matičnih ćelija.

Detaljnije

Ćelije krvi iz pupčanika mogu ubiti ćelije raka

Ćelije imunog sistema koje se nalaze u krvi pupčanika bolje ubijaju leukemijske ćelije nego što to rade adultne ćelije, sugerišu ispitivanja na miševima. Ovi rezultati su iznenađujući, budući da ćelije imunog sistema fetusa nisu „trenirale“ tokom čitavog života kao imune ćelije odrasle osobe, ali se ipak čini da prepoznaju i uništavaju abnormalne ćelije.

Detaljnije