MATIČNE ĆELIJE - TIPOVI I KARAKTERISTIKE

Matične ćelije posjeduju izuzetan potencijal da se razvijaju u različite vrste ćelija i one su zaslužne za nastanak, rani rast i razvoj organizma. Kasnije, u toku života, one su odgovorne za sve procese obnove i samoizliječenja, služe kao neka vrsta „unutrašnjeg sistema popravke“, jer se dijele i razmnožavaju kako bi dopunile druge ćelije, sve dok je osoba živa. Razlog starenja i nastanka bolesti je i to što matične ćelije vremenom gube svoj potencijal i snagu, a njihov broj se smanjuje.

U osnovi postoje dva različita tipa matičnih ćelija: embrionalne matične ćelije i adultne matične ćelije.

Embrionalne matične ćelije su ćelije koje se mogu naći u ranoj fazi razvoja embriona, oko jedne nedjelje starosti. Naučnici ove ćelije trenutno razmatraju sa velikim interesovanjem, međutim njihova upotreba izaziva velike etičke probleme, s obzirom na to da njihovo vađenje podrazumijeva uništavanje embriona.

Matične ćelije, koje se u znatnoj koncentraciji nalaze u krvi pupčane vrpce u momentu porođaja, su adultne, hematopoetske matične ćelije. Dakle, ne postoji moralna prepreka za primjenu ovih matičnih ćelija u terapijske ili istraživačke svrhe.

Zakažite termin

U krvi pupčanika nalaze se:

  • HSC Hematopoetske matične ćelije - stvaraju ćelije imunog sistema i krvne ćelije
  • MSC - Mezenhimalne matične ćelije - sposobne su za stvaranje ćelija koštanog tkiva, ćelija hrskavice i ćelija masnog tkiva
  • VSEL - Matične ćelije nalik embrionalnim - ćelije se nalaze u krvi pupčane vrpce i po karakteristikama su najsličnije embrionalnim, mogu se pretvoriti u bilo koji tip ćelija i tkiva u tijelu
  • USSC - Neograničene somatske ćelije

Važne karakteristike matičnih ćelija iz krvi pupčanika:

Jedinstvene

U potpunosti odgovaraju djetetu od koga su sačuvane.

Mlade

Matične ćelije iz pupčane vrpce zaštićene su od spoljnih uticaja i starenja, stare su samo devet mjeseci.

Potentne

Mogu neograničeno da se dijele i spremne su da se diferenciraju u bilo koju ćeliju ili tkivo.

Sposobne

Sposobne su da pronađu bolesnu ćeliju ili tkivo i pokrenu proces samoizliječenja.