Istorija Upotrebe Matičnih Ćelija

SEPTEMBAR 2019.

Sedmostruki prvak Formule 1, Michael Schumacher, ove je sedmice primio pionirski tretman matičnim ćelijama za srčani zastoj. Francuski dnevnik Le Parisien objavio je da je 50-godišnji bivši njemački vozač Formule 1 smjšten na kardiovaskularnom odjelu u bolnici Georges-Pompidou. Dok bude tamo, liječit će ga poznati klinički kardiohirurg, Philippe Menasché. Profesor Menasché poznat je po svom dugogodišnjem zanimanju i predanosti istraživanju tretmana matičnim ćelijama zatajenja srca i opisan je kao "pionir u ćelijskoj hirurgiji". Navedeno je da Schumacher prima transfuzije matičnih ćelija koje će proizvesti protuupalni učinak na cijelo njegovo tijelo. Uz Michaela Schumachera, tretmani matičnim ćelijama postaju sve popularniji u svijetu sporta, pružajući tretmane za ozljede i brzo vrijeme oporavka. Zvijezde tenisa poput Rafaela Nadala koristile su injekcije matičnih ćelija kako bi olakšale oporavak od bolova u leđima. Drugi sportaši, poput legendarnog bejzbol igrača, Bartolo Colon, primili su terapiju matičnim ćelijama za liječenje kolateralnih ligamenta u laktu, što mu je 'spasilo' karijeru.

Navodno će Schumacher napustiti parišku bolnicu dva dana nakon terapije matičnim ćelijama. Njegova porodica objavila je izjavu u kojoj kaže da je u "najboljim rukama". Želimo mu sve najbolje u brzom oporavku.
https://cells4life.com/2019/09/stem-cell-treatment-for-formula-one-champion-michael-schumacher/

AVGUST 2018.

Nacionalna agencija za zaštitu zdravlja u Americi, Center for Disease Control and Prevention (CDC) aprila 2018. godine objavila je nova saznanja o autizmu. Prema posljednjim istraživanjima, autizam pogađa jedno od pedeset devetoro djece. Od trideset sedam dječaka jedno će oboljeti od autizma, dok se kod djevojčica on javlja mnogo rijeđe – jednom u sto pedeset slučajeva. Nikolasu, osmogodišnjem dječaku iz Gruzije autizam je dijagnostifikovan kada je imao dvije godine. Njegovi roditelji su sačuvali njegove matične ćelije, jer su vjerovali u njihovu dobrobit. Nakon dijagnoze autizma, Nikolas je podvrgnut terapiji ABA terapiji, intenzivnom programu obuke koji je razvijen kako bi unaprijedio životne i socijalne vještine djece sa autizmom. Ipak, ova terapija je kod Nikolasa dala vrlo malo rezultata. Godine 2016. Nikolasovi roditelji su kontaktirali banku matičnih ćelija u Gruziji sa željom da se autizam njihovog sina liječi matičnim ćelijama. Liječenje je započeto u klinici Mardeleishvili Medical Center u Tibilisiju, koja je do tad imala iskustva samo sa liječenjem povreda kičme matičnim ćelijama. Već nakon prva dva tretmana, NIkolas je pokazao značajne napretke. Sada on pohađa regularnu školu, umije da čita, piše, rješava aritmetičke probleme i više ne pokazuje znake agresije i socijalne isključenosti. Njegovi roditelji su sretni jer su donijeli ispravnu odluku da sačuvaju matične ćelije svoga sina
https://parentsguidecordblood.org/en/news/nicoloz-story-autism-treatment-intrathecal-injection-autologous-cord-blood

APRIL 2018.

Godine 2014. Duke univerzitet iz Sjedinjenih Američkih Država objavio je prvu od nekoliko serija istraživanja u kojoj se ispituje liječenje autizma matičnim ćelijama. Do ovog saznanja je došla porodica Dej Singa iz Kolkote u Indiji, čijem sinu Apartimu je 2016. godine dijagnostifikovan autizam. Iako je istraživanje Duke univerziteta još uvijek bilo u pilot fazi, ispitanici su pokazali značajno poboljšanje socijalnih vještina, razvoja govora i smanjenje obrazaca ponašanja karakterističnih za osobe koje boluju od autizma. Ohrabrena ovim rezultatima, porodica malenog Apartima je bila sretna jer je sačuvala njegove matične ćelije odmah nakon rođenja. Njegovi roditelji su zatražili da budu dio novog istraživanja u Americi koje je otpočelo u julu 2017. godine. Devet mjeseci nakon istraživanja i terapije sopstvenim matičnim ćelijama Apartimov otac ističe da vidi brojne pozitivne promjene na svom sinu, znaci autizma gotovo da su nestali - on sada uspješno komunicira, rado se druži sa vršnjacima, a počeo je i da ide u školu. Dr Joane Kurcberg, vodeći istraživač Duke univerziteta u Americi ističe: “Još uvijek postoji mnogo toga što treba da se ispita u kliničkim studijama da bismo potvrdili uticaj matičnih ćelija na liječenje autizma, ali ipak i ovi dosadašnji razultati nam govore da možemo biti optimistični po tom pitanju.”
https://parentsguidecordblood.org/en/news/apratim-gets-cord-blood-therapy-autism

OKTOBAR 2017.

Kada je bila u četvrtom mjesecu trudnoće, Georgina Rusel, iz Prestona, nadomak Mančestera u Velikoj Britaniji saznala je da njen stariji brat Ešli boluje od rijetkog, sporo-rastućeg tumora mozga, glioblastoma. Očajna zbog saznanja da su doktori njenom bratu prognozirali još samo nekoliko godina života, Georgina je počela da istražuje kako mu može pomoći. Naišla je na podatak da se oblik tumora od kog boluje njen brat može liječiti matičnim ćelijama. Iako se porodila šest nedjelja ranije, doktori su uspjeli da sačuvaju matične ćelije na porođaju i da njima odmah započnu liječenje Georgininog brata Ešlija. Njegovo liječenje i dalje traje, ali je porodica uvjerena da će u potpunosti pobjediti bolest: “Njegova bolest napreduje sporo, ali medicina napreduje brzo i sigurni smo da ćemo mi pobijediti”, zaključili su.
https://parentsguidecordblood.org/en/news/georginas-story-cord-blood-brothers-brain-tumour

JUN 2017.

Odmah po rođenju, Fatima iz Irana bila je u prilici da spasi život svom bratu, Ahmadu Rezi koji je bolovao od talasemije. Zahvaljujući matičnim ćelijama koje su prikupljenje odmah nakon porođaja, Ahmadu Rezi je započeto liječenje bolesti. Ubrzo nakon toga, njegovo opšte stanje se popravilo, svi testovi su pokazivali uredno stanje i savršene krvne parametre. Iz bolnice u Iranu gde su izvršeni tretmani matičnim ćelijama vjeruju da će i u budućnosti još više uzoraka biti čuvano na porođaju, kako bi se još veći broj života mogao spasiti
https://parentsguidecordblood.org/en/news/cord-blood-stem-cells-saved-brother

JUN 2017.

Dječaku iz Indije, sa pet mjeseci je dijagnostikovana E-beta talasemija, bolest zbog koje mnoga djeca ne dožive desetu godinu. Jedini lijek za ovu bolest su matične ćelije. Nakon dijagnoze, cijela porodica se podvrgla testiranju matičnih ćelija iz koštane srži, kako bi za dječaka Moinama pronašli idealnog donora. Nažalost, niko nije u potpunosti odgovarao. Zbog toga su se njegovi roditelji odlučili na drugu trudnoću, a nakon rođenja Moinamove sestre prikupljene su matične ćelije iz pupčanika koje su u potpunosti odgovarale Moinamu. Dječak je podvrgnut seriji tretmana u kojima su kombinovane matične ćelije iz pupčanike njegove sestre i matične ćelije iz koštane srži i zahvaljujući njima Moinam je sada zdrav i veseo dvanaestogodišnji dječak.
https://parentsguidecordblood.org/en/news/moinams-story

JANUAR 2017.

Izvedena eksperimentalna procedura liječenja hipoksične ishemične encelofalopatije (HIE) matičnim ćelijama na tek rođenom pacijentu Džeku Pankracu (Jack Pankratz) u bolnici Mount Sinai Hospital u Torontu. Sa svojih tek dvanaest dana starosti, Džek je postao najmlađa osoba koja je podvrgnuta tretmanu liječenja matičnim ćelijama u Kanadi i jedna od prvih u svijetu kojoj je matičnim ćelijama liječena hipoksična ishemična encelofalopatija. Zahvaljući tretmanima svojim matičnim ćelijama prikupljenim odmah nakon rođenja, Džekov napredak iznenadio je mnoge doktore. U naučnim i medicinskim krugovima procjenjuje se da će matične ćelije otvoriti jednu sasvim novu eru u liječenju hipoksične encelofalopatije, autizma i mnogih drugih poremećaja mozga.
https://parentsguidecordblood.org/en/news/stem-cells-work-wonders-baby

DECEMBAR 2016.

Tadašnji predsjednik SAD – Barak Obama potpisao je regulatornii akt o regenerativnoj terapiji, uključujući i terapiju matičnim ćelijama. Na taj način je praktično obezbjedio novac za istraživanja iz ove oblasti.

JUN 2016.

24 pacijanta oboljelih od multiple skleroze su podvrgnuta rizičnoj proceduri koja je podrazumjeva potpunu destrukciju, a zatim naknadnu regeneraciju imunog sistema uz pomoć terapije matičnim ćelijama. 23 pacijenta pokazuju znake potpunog oporavka, dok je jedan pacijent preminuo tokom terapije.

JUL 2015.

Stanford Cardiovascular Medicine je objavio studiju, koja dokazuje uspješnu primjenu matičnih ćelija u regeneraciji srčanog mišića.

JUL 2014.

Timovi predvođeni Dieter Eglijem iz Njujorške fondacije matičnim ćelijama i Young Gie Chung iz CHA Univerziteta u Seulu, Južna Koreja, nezavisno su proizveli ljudske embrionalne matične ćelije od (odraslih) matičnih ćelija, uz pomoć terapeutskog kloniranja. Eglijev tim je koristio matične ćelije kože žene koja boluje od dijabetesa i pokazao da ih može pretvoriti u beta ćelije koje proizvode insulin. U teoriji, te ćelije se mogu koristiti da zamjene one, koje se izgube tokom bolesti.

NOVEMBAR 2013.

Papa Benedikt XVI govorio je pozitivno o istraživanjima na odraslim matičnim ćelijama u svrhu bilo kojeg liječenja i pozvao na podršku istraživanjima bez obzira na finasijska sredstva.

AVGUST 2013.

Dr John Wagner je uradio prvu terapiju matičnim ćelijama iz krvi pupčanika kod djeteta koje je imalo leukemiju i bilo zaraženo HIV virusom. Primjenjene su matične ćelije od donora koji ima rijetku genetičku mutaciju koja pokazuje otpor prema HIV virusu. Dr Wagner vodi transplantacioni program na Univerzitetu u Minesoti.

JUL 2013.

Naučnici u Japanu su kreirali tkivo ljudske jetre od matičnih ćelija. Ovo otkriće moglo bi da riješi stalan problem nedostatka organa za doniranje.

JUL 2013.

Dr Karen Ballen direktor programa za terapiju leukemija u bolnici u Masačusetsu je zajedno sa dr Gluckman i dr Broxmayer objavila pregled primjene matičnih ćelija iz krvi pupčanika u prvih 25 godina u američkom stručnom časopisu „Blood“. (The Journal Blood). Do tog trenutka više od 30 000 transplantacija mtičnih ćelija iz krvi pupčanika je bilo obavljeno širom svijeta.

JUN 2013.

Dr Timothy Nelson iz centra za regenerativnu medicinu Mayo klinike je pokrenuo kliničko istraživanje u kome se vrši autologna primjena matičnih ćelija iz krvi pupčanika, zajedno sa korektivnom operacijom kod djece koja imaju ozbiljna oštećenja srca. U SAD se na svakih 15 minuta rodi djete sa nekom urođenom srčanom anomalijom, i to su najčešći defekti koji se vide na rođenju.

JANUAR 2013.

Dr Maria Craig, dečiji endokrinolog u dečijoj bolnici u Sidneju u Autraliji je pokrenula prvo kliničko istraživanje, u kome se vrši autologna primjena matičnih ćelija iz krvi pupčanika u terapiji djece sa dijabetesom tip 1. Prethodna studija koju je započeo dr Michale Haller sa Univerziteta na Floridi 2007. godine, je pokazala da je djeci poslije terapije matičnim ćelijama bilo potrebno manje insulina, ali samo privremeno. Vjeruje se da će ova studija pomoći i pokazati da primjena matičnih ćelija može da dovede do sprječavanja autoimunih procesa koji dovode do pojave dijabetesa tip 1.

DECEMBAR 2012.

Sajt Parent’s Guide to Cord Blood je objavio da je do kraja 2012. godine oslobođeno za terapiju preko 900 uzoraka matičnih ćelija sačuvanih u privatnim bankama. Otprilike jedna polovina je upotrebljena za terapiju djece, čije su matične ćelije (autologna primjena), a jedna polovina je upotrebljena za terapije braće/sestara/rođaka (alogena primjena).

NOVEMBAR 2012.

John B. Gurdon i Shinya Yamanaka su dobili Nobelovu nagradu za otkriće “reprogamiranja” odrasle ćelije da ponovo postane pluripotetnta.

AVGUST 2012.

Dr Michael Chez, direktor pedijatrijske neuorologije na Insistutu u Sakramentu (The Sutter Neuroscience Institute in Sacramento) je vođa prve kliničke studije koja se bavi terapijom djece oboljele od autizma, njihovim matičnim ćelijama iz krvi pupčanika.

FEBRUAR 2012.

Naučnici u Cedars-Sina i Medicinskom centru i Džon Hopkins Univerzitetu suobjavili rezultate kliničke studije u kojoj su matične ćelije odrasle osobe ekstraktovane nakon infarkta. Matične ćelije su uzgajane u laboratorijskim uslovima i nakon toga vraćene u pacijentovo srce. U prvom prikazanom slučaju terapijske regeneracije, liječenjem je smanjen ožiljak i obnovljeno srčano tkivo.

MART 2011.

Dr Charles S. Cox Jr. i njegove kolege su objavili svoje rezultate u američkom stručnom časopisu Neurogirurgija (Journal Neurosurgery), u kome navode veoma ohrabrujuće rezultate kada je u pitanju terapija traumatskih povreda mozga kod djece (glavni uzork smrti kod djece), njihovim matičnim ćelijama sačuvanim u trenutku porođaja. Dr Cox je neurohirurg koji je na čelu odijeljenja koje se bavi traumatskim povredama kod djece, na Univerzitetu u Hjustonu, SAD. On vodi i kliničku studiju koja obuhvata djecu sa traumatskim povredama mozga koja primaju sopstvene matične ćelije iz krvi pupčanika.

NOVEMBAR 2010.

Kompanija za regenarativnu medicinu Advanced Cell Technology dobila je federalnu dozvolu da započne multicentričnu kliničku studiju, koja ispituje terapiju matičnim ćelijama na pacijentima sa Stargadtsovom mišićnom distrofijom, bolešću koja uzrokuje slijepilo.

NOVEMBAR 2007.

Ser Martin J Evans, Mario Capecchii Oliver Smithies su dobili Nobelovu nagradu iz oblasti medicine za svoj rad na genetici i embrionalnim matičnim ćelijama.

OKTOBAR 2007.

Jake Liao je bio prvo dijete koje je dobilo matične ćelije od svog rođaka, kako bi bila izvršena terapija rijetke i fatalne bolest kože, koja se zove bulozna epidermoliza. (Epidermolisys bulosa, EB). Tim naučnika na Univerzitetu u Minesoti, pod vodstvom dr Jakub Tolar-a je otkrio da matične ćelije iz krvi pupčanika mogu da nauče tijelo da proizvodi proteine kože koji mu nedostaju.

OKTOBAR 2005.

Ryan Schneider je bio prvo dijete sa cerebralnom paralizom koje je liječeno primjenom sopstvenih matičnih ćelija iz krvi pupčanika, koje su bile sačuvane u privatnoj banci. Terapiju je obavila dr Joanne Kutzberg na Duke Univerzitetu.

MAJ 2005.

Dr Joanne Kurzberg je sa kolegama objavila prvi naučni rad, koji potvrđuje da primjena matičnih ćelija iz krvi pupčanika može da zaustavi neurološke posljedice nekih metaboličkih poremećaja, tako što pomaže pacijentima da njihov organizam proizvede određene enzime, koji mu nedostaju. Oni nastavljaju da liječe različite rijetke metaboličke bolesti.

FEBRUAR 2005.

Abby Pell je bila prvo dijete koje je primilo sopstvene matične ćelije iz krvi pupčanika, u okviru eksperimentalne terapije povrede mozga, koja je nastala kao posljedica nedostatka kiseonika na porođaju. Njena majka se složila da procedura bude obavljena da Duke Univerzitetu, pod vodstvom dr Kurzberg.

AVGUST 2004.

Dr Ammar Hayani je sa svojim kolegama sa klinike Mayo u SAD, dao prvu potvrdu o autolognoj upotrebi matičnih ćelija u liječenju leukemije (osoba koje se liječi, dobija svoje matične ćelije). On je potvrdio da je testirao matične ćelije iz krvi pupčanika, kako bi se uvjerio da one ne sadrže genetičke mutacije koje postoje u tumorskim ćelijama. Matične ćelije trogodišnje devojčice su bile sačuvane u banci CorCell, a transplantacija je obavljena u dečijoj bolnici u državi Ilinois u SAD. (The Advocate Hope Children’s Hospital).

APRIL 2004.

Adrej je imao samo šest meseci kada je postao prvo djete, koje je primilo sopstvene matične ćelije iz krvi pupčanika, kako bi se izliječio od malignog tumora mozga, meduloblastoma. Njegove matične ćelije su bile sačuvane u banci Eurocord iz Slovačke, a terapija je obavljena u Univerzitetskoj dečijoj bolnici u Bratislavi.

APRIL 2001.

Ubrzo poslije rođenja, Jesse je postavljena dijagnoza tumora oka, koji je „napao“ oba oka i kičmenu moždinu. Terapija matičnim ćelijama iz krvi pupčanika je obavljena u bolnici u Torontu u Kanadi, a upotrebljene su njene matične ćelije iz krvi pupčanika, koje su njeni roditelji sačuvali u Insception Lifebank. Jesse je bila jedno od prve djece koje je spašeno zahvaljujući sopstvenim matičnim ćelijama koje su roditelji sačuvali u privatnoj banci.

NOVEMBER 1997.

Stephen Sprague je bio prva odrasla osoba koja je dobila transplantat matičnih ćelija iz krvi pupčanika, koje su bile umnožene u laboratoriji prije terapije. Njega je od hronične mijeloidne leukemije liječio dr Anrew Pecora u Hackensack Medicinskom Centru u SAD.

FEBRUAR 1995.

Dr Mary Laughlin je obavila prvu transplantaciju matičnih ćelija iz krvi pupčanika u terapiji leukemije kod odraslog pacijenta. Doktorka je tada bila na Duke Univerzitetu, ali je, da bi pronašla adekvatan transplantacioni program otišla na Univerzitet u Virdžiniji. (The Clevelend Cord Blood Center).

1993.

Mitch Santa je postao prva osoba koja je primila matične ćelije iz krvi pupčanika nesrodnog donora, kada je imao manje od dvije godine. Izliječen je od akutne leukemije zahvaljujući matičnim ćelijama iz krvi pupčanika, koje su pripadale bebi čiji su roditelji donirale ćelije američkom centru, NY Blood Center. Transplantaciju je obavila dr Kurzberg na američkom Duke Univerzitetu.

MAJ 1989.

Obavljena je prva transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika. Matthew Farrow iz Sjeverne Karoline, SAD, je tada imao pet godina i bolovao je od Fankonijeve anemije. On je liječen matičnim ćelijama iz krvi pupčanika, koje su uzete kada je njega mlađa sestra dolazila na svijet. Američki naučnik koji je sačuvao te matične ćelije je dr Hal Broxmeyer. Transplantaciju je obavila dr Eliane Gluckman u bolnici Saint-Lois u Parizu. Matt je danas oženjen i ima djecu.